Muddus NP 2022-09 del 2

 

De fyra sista dygnen vandrade och levde jag själv ute i naturen. Jag vandrade i princip samma runda som under gruppvandringen, med en liten förändring första dagen, fast gick den baklänges. Dessutom var jag ute fyra dygn i stället för 3. Bortsett från första eftermiddagen, då jag träffade ett ungt par som höll på att slutföra städningen av stugan, var jag helt ensam där ute. En underbar känsla att få njuta av naturen i tysthet, ägna tid åt fotograferandet och bara njuta.

Jag njöt verkligen av vistelsen ute i den fina naturen. När jag kom hem var jag laddad med massor av energi både fysiskt och mentalt. Skulle mycket väl kunna tänka mig att göra om det vid ett annat tillfälle

 

Vad erbjuder Muddus NP?

Muddus ingår i det av UNESCO utsedda världsarvet Laponia. Laponia är ett kulturlandskap, med spår av flera tusen år mänsklig verksamhet, och samtidigt Europas största sammanhängande naturlandskap.

Hur ser naturen ut i Muddus? Skogen i Muddus är en blandskog med tall, gran och björk. Träden är av varierad ålder. Skogen har varit utsatt för plockavverkning. Man ser en hel del höga stubbar (1-1,5 meter höga), från denna avverkning. Stubbarnas höjd beror på att avverkning skedde under vintern när snön låg djup. Det har bott människor inom nuvarande nationalpark. Renskötsel är en viktig näring inom området. Idag finns en sameby med skogsrenar, som vistas i området året runt. Det finns också samebyar med renar som använder området som vinterbete. Man ser spår av rennäringen bland annat i form av renskillningshägn. Ett annat typ av spår man kan upptäcka är spår av gamla fångstgropar från den tid då det fanns vildren inom området. Fångstgroparna var grupperade i kluster av flera gropar.

Förutom skog finns det stora myrar. Detta främst i mellersta och norra delen. Det finns både myrar med synliga vattenspeglar, men också med tät växtlighet.

Jag trivs väldigt bra i den typ av natur som Muddus erbjuder. Området där de anlagda stigarna finns är lätt kuperat med inslag av stora tallhedar. Det är ingen urskog, men är respektingivande med dess gamla träd.

 

Bild 1. En av många myrstackar.

 

Bild 2. Ett försök till självporträtt.

 

Bild 3. Livets kretsgång.

 

Bild 4. Naturens konstverk.

 

Bild 5. Myrlandskap.

 

Bild 6. Tall vid myr.

 

Bild 7. Personlig tall.

 

Bild 8. Stubbe.

 

Bild 9. Markvegetation.

 

Bild 10. Muddus i en bild.

 

Bild 11. Självporträtt 2.

 

Bild 12. Spång över myren.

 

Bild 13. Innan regnet.

 

Bild 14. Myren efter regnet.

 

Bild 15. Lava.

 

Bild 16. Elden har varit framme.

 

Bild 17. Tomtens ren?

 

Bild 18. Livet på en gammal stubbe.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.