Svalbard hösten 2023

Drömmen om Svalbard

Redan sensommaren 2022 fick jag en fantastisk möjlighet när fotografen Erik Malm erbjöd mig att följa med på en av hans planerade resor till Svalbard hösten 2023. Det skulle bli en chans att uppleva och fotografera isbjörnar på packisen, ett viktigt inslag i Eriks projekt ”Dedicated to Life.” Jag kunde inte tacka nej och valde att boka in mig på den längsta turen av de två han planerade.

Bild 1. Karta

Starten på äventyret

Vi var ett förväntansfullt gäng på ungefär 15 fotografer från olika europeiska länder som samlades i Longyearbyen en lördagskväll i slutet av september. Efter en gemensam middag fylld av förväntan steg vi ombord på fartyget Origo nästa dag. Efter säkerhetsgenomgången styrde vi norrut, längs västra sidan av Svalbard, mot vårt mål – packisen.

Bild 2. Origo i hamn.

 

Bild 3. Del av Longyearbyen

Bild 4. Longyearbyen med bland annat kyrkan.

Valrossar på Moffen

På vår väg norrut gjorde vi ett stopp vid den lilla ön Moffen. Det var en magisk upplevelse att komma så nära en grupp vilande valrossar på öns ena sida. När vi skulle återvända till våra zodiaker dök en ung valross upp i vattnet, vilket gav oss en unik chans att fotografera den på nära håll.

Bild 5. Grupp med valrossar

Bild 6. Ung valross.

Packisen och oväntade utmaningar

Vi fortsatte resan norrut med ett stopp vid ögruppen Sjuöyane innan vi nådde packisen. Där väntade oss en oförglömlig zodiaktur bland isflaken. Att kliva upp på ett isflak och känna den skarpa kylan under fötterna var en ofattbar upplevelse.

Men vädergudarna var inte på vår sida. En västlig storm var på väg, vilket tvingade oss att avvika från planen och söka lä i Hinlopen. Stormen blev långvarig, vilket innebar att vi fick spendera flera dagar i skyddade fjordar, långt ifrån packisen.

Bild 7. På väg till packisen.

Bild 8. Packisen.

Bild 9 Is och berg.

Bild 10. Is och berg.

Bild 11. Val bland isflak.

Utmanande väder och besättningens insatser

En eftermiddag, då vinden tillfälligt skulle mojna, bestämde besättningen att vi skulle förflytta oss söderut för att undvika att fastna i norr. Det blev en dramatisk natt med höga vågor och hårt arbete från besättningen. Vi anlände tryggt till fjordarna norr om Longyearbyen, där vi hoppades få se isbjörn. Trots noggrant spanande lyckades vi inte hitta någon.

Bild 12. Storm och allmänt otrevligt väder.

Landskapet och det oväntade

Även om vi inte fick uppleva isbjörnar, bjöd resan på andra fantastiska upplevelser. Vi såg valar, vilket har blivit en vanligare syn jämfört med mitt första besök på Svalbard 2008. En kväll fick vi också uppleva polarräv. Och framför allt, Svalbards dramatiska landskap gjorde ett djupt intryck. Det är något med de råa klipporna, isflaken och det ständiga ljuset som lämnar ett avtryck i själen.

Bild 13. Dålig sikt.

Bild 14. Glaciär.

Bild 15. Berg bryter fram ur glaciär.

 

Bild 16. Polarräv.

Bild 17. Soluppgång i fjorden.

Ett stort tack

Resan blev inte som planerat, men den var ändå ett oförglömligt äventyr. Ett stort tack till besättningen på Origo, Erik Malm och mina medresenärer för att ha gjort detta till en resa jag alltid kommer minnas.

           

  

2 svar på ”Svalbard hösten 2023”

  1. Tackar Kenneth vilken resa det blev. Härligt med din fina berättelse och bilder, jag längtar tillbaka.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.