Tyresta NP drygt 20 år efter branden.

Den 1 augusti 1999 kom larmet om en brand i Tyresta NP som ledde till en storbrand som då rankade som den största i Sverige i modern tid (sedan dess har vi haft stora skogsbränder som säkert varit större). Branden var i ett område som är svårframkomligt.

År 2009 valde jag att genomföra ett fotoprojekt som innebar att jag minst en gång i månaden skulle vara på plats och fotografera. Detta ledde till publicering av en artikel i tidskriften Naturfotografen (föreningen BIO Fotos medlemstidning).

I januari i år (2020) gjorde jag ett återbesök och skapade lite bilder. Det har skett en förändring genom att framförallt tallplantor har börjat växa upp (är upp till 2 meter höga). Man kan dock se en hel del spår från branden med brända stubbar och stenhällar utan mossa och lavar.

Bild 1.

Bild 2.

Bild 3.

Bild 4.

Bild 5.

Bild 6.

Bild 7.

Bild 8.

Bild 9.

Bild 10.

Bild 11. Denna bild är gjord ca 100 meter från brandområdet.

Bild 12. Tillbaka i brandområdet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.