En natt i fotogömslet del 1

Det är länge sedan sist jag publicerade några bilder här på naturibild.se. De senaste månaderna har jag fått frågor om orsaken till att jag inte publicerat bilder. Jag har svarat lite undvikande, att jag inte haft tid. Jag känner att nu är rätt tillfälle att avslöja orsaken. Jag ansökte under slutet av 2017 om medlemskap i föreningen Naturfotograferna, /N. En ansökan som bland annat innebär att man skall skicka in 150 utvalda bilder för bedömning. Det är få som söker som blir invalda vid första försöket. Det innebar att jag var helt inställd på att inte bli invald. Jag ville dock göra ett försök, då det utlovades en personlig återkoppling där man skulle få tips på vad man borde lägga tid på för att förbättra chanserna framöver. När jag fick min återkoppling kunde jag läsa att ”majoriteten av mina bilder är ointressanta ”snapshots”” och att jag skall fortsätta vara ute i naturen.

Jag reagerade kraftigt på detta (många kan säkert tycka alldeles för kraftigt) och fick en depression, en helt ny upplevelse för mig.

Jag har alltså uppnått kvalitetsnivån på mina bilder som innebär att de inte har något berättigande. Det efter mer än 50 år av fotointresse. Jag var beredd att lägga av med fotograferandet och sälja min utrustning och avboka mina bokade fotoresor. Några vänner stöttade mig mycket, vilket innebar att efter någon månad började jag åter fotografera. Den första tiden hände det att jag riggade kameran och komponerade bilden, för att därefter plocka ner kameran i ryggsäcken utan att exponera någon bild. Det hade ju ändå bara blivit en ointressant ”snapshot”. Vid några andra tillfällen kom jag hem med några exponeringar som jag läste in i datorn. Efter att bläddrat igenom dem, raderade jag alla.

Sedan ett par månader har jag kunnat fotografera och skapa de bilder jag vill skapa, däremot har jag haft svårt för att publicera bilder. Nu hoppas jag även kunna ta mig över den tröskeln.

En hjälp har varit att jag strax innan midsommar färdigställt ett fotogömsle här i N Roslagen. Jag har tillbringat några nätter där. Bilderna nedan är från en natt i mitten av augusti. Jag gick ut vid kockan 18 på kvällen. Redan när jag öppnade luckorna på gömslet såg jag att ett rådjur gick och betade längst bort på ängen. Så tyst som möjligt gick jag in i gömslet och riggade kameran. När jag hjälpligt riggat den, upptäckte jag att rådjuret, en bock, gick och betade utanför gömslet.

Jag hade besök av ett antal rådjur under hela natten. Bitvis var det tät markdimma, som gjorde det svårt att se och ännu svårare at fotografera. Natten är mörk under ett antal timmar under mitten av augusti.

Fortsättning följer i nästa blogg, där det blir bilder på hare.

Bild 1.

Bild 2.

Bild 3.

Bild 4.

Bild 5.

Bild 6.

Bild 7.