Stenstatyerna på Påskön

Vid besöket på Påskön fick vi se och uppleva stenstatyerna och lära oss lite om dess historia. Påskön är känd för sina ca 1000 stenstatyer (moai). Statyer började skapas för mer än 1.000 år sedan och varje klan på ön byggde sina egna. Skapandet pågick in på 1700-talet. De första var relativt små och enkla. Efter hand som man blev mer kunniga blev de mer avancerade och större. De senaste gjorda statyerna hade hattar. Statyerna byggdes av sten från bergstoppen (vulkansida) Rano Raraku.

Hattarna gjordes av sten från ett annat berg. Hattarna har en rödaktig färg. De rullades till platsen där statyn skulle resas. Eftersom materialet var poröst fick man beräkna hur stor den skulle huggas ut, för att bli i rätt storlek när när den rullats till rätt plats.

De flesta statyerna står nära öns stränder och är vända innåt ön. De statyer som flyttades längs från platsen till uppställningsplatsen flyttades 18 km. Det finns lika teorier för hur statyerna flyttades, men hitentills är nog teorin som säger att de använde någon form av slädar den mest accepterade. Över huvud taget finns det många olika teorier om Påsköns historia. Vissa pekar åt helt skilda hålla.

Många statyer har fallit till marken. Detta tros har skett i samband med strider mellan stammarna (klanerna) på ön, men en sunami lär också ha slagit omkull en hel del statyer och i vissa fall spolat ut dem i havet.

Bild 1, Statyer som rasat från sin plattform

 

Bild 2. Staty som varit utlånad till Japan ett antal år, men nu är återlämnad.


 

Bild 3, statyer som är övergivna innan de placerats ut på sin plattform.

 

Bild 4.

 

Bild 5, staty som inte blivit färdig.

 

Bild 6, Utsikt från ”fabriken” till en av plattformarna.

 

Bild 7, en staty som den norske forskaren Thor Heyerdahl lett resningen av.


 

Bild 8, plattform med förhållandevis sentida statyer.

 

Bild 9, hattar som aldrig nått sin ”användare”.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.