Känslosamt möte med fiskgjusen

Under de första 8 åren här uppe på Söderön i N Roslagen såg jag ofta fiskgjuse under sommarsäsongen. Jag hade bland annat lite uppsikt på distans över ett bo. Boet ramlade dock ner hösten 2014. Under 2015 hade jag endast en säker och en nästan säker observation av fiskgjuse här.

I år har jag endast haft en osäker observation fram till måndagskväll (2016-07-04).

I måndagskväll gick jag ner till havet för att koppla av en stund. Med mig hade jag en kamera med teleobjektiv. Det var tärnor, trutar och svalor som såg till att få tag på den sista födan inför natten.

Plötsligt ser jag en större fågel flyga från höger till vänster. Avståndet var ca 200 meter. När fågeln är mitt för mig så girar den nittio grader vänster och flyger rakt mot mig. Jag konstatrar genom kameran att det är en fiskgjuse. Den fortsätter rakt mot mig och har hela tiden ögonkontakt med mig. När den är ca 30 meter framför mig girar den nittio grader höger och fortsätter i sin urspungliga riktning.

Känslan jag fick var att gjusen ville visa upp sig och berätta att jag finns här. Vi har det lite tufft med havsörnarna och korparna. Gjusen slog definitivt an på känsliga strängar inom mig.

Bild 1.

Bild 2.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.