Kalkbrottet.

När vi var nere i Skåne ett par veckor i maj, hade jag satt upp ett par saker jag ville göra. Som ett led i att färdigställa min kommande bok, ville jag besöka och fotografera i ”min skog”. Det var i storleksordningen 58 år sedan jag var där sist. Resultatet kommer jag att redovisa i boken ”Skogstokig”.

Ett annat mål var att åka till kalkbrottet i Ö Sönnarslöv och återbesöka det efter 58 år. Jag upplevde en hel del spänning när jag och en kompis åkte dit. Hur har området förändrats under dessa år. Det bör tilläggas att produktion vid brottet lads ner 1924 och mitt senaste besök var 1963. Det vill säga en tidsperiod på ca 40 år med förändring fram till mitt senaste barndomsbesök. De förändringar jag bland annat funderade över var om man fortfarande skulle kunna uppleva ”snittytor” av kalk. Det visade sig att det i stort ser ut på samma sätt som för ca 60 år sedan. Den markanta skillnaden är att gräset har spridit sig och på många ställen växer fram till de lite brantare sidorna. För övrigt är det små förändringar. Området användes idag, som förr, till kohage under sommarhalvåret. Det gör att gräset på kullarna betas och hålles fräscht.

Jag kommer att besöka området fler gånger. Då skall jag redovisa lite historiska fakta. Se blogg med rubrik ”Kalkbrottet och en historia om en cementfabrik”.

Njut och begrunda lite miljöbilder och känn historiens vingslag. Kalkbrottet och tillhörande cementfabrik var viktiga och ansedda enheter på sin tid.

Bild 1.

Bild 1.

 

Bild 2.

 

Bild 3.

 

 

Bild 4.

 

Bild 5.

 

Bild 6.

 

Bild 7.

 

Bild 8.

 

Bild 9.

 

 

Bild 10.

 

Bild 11.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.